Plexiglass

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΤΟ PLEXIGLASS είναι ένα θερμοπλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται στη θέση του γυαλιού. Είναι ελαφρύτερο και ανθεκτικότερο σε κρούσεις και σχετικά καινούργιο υλικό το οποίο παρασκευάζεται από ακρυλικό πλαστικό οξύ με επιστημονική ονομασία POLY (METHYL METHACRYLATE) – PMMA. Ανήκει χημικά στην κατηγορία των πολυμεθυλομεθυλιοακρυλικών εστέρων. Η χύτευση του υλικού (λυώσιμο και διαμόρφωση) γίνεται στους 105 βαθμούς Κελσίου με έγχυση συμπίεση ή εξώθηση.

Κυκλοφόρησε στην αγορά το 1933 απο την εταιρία ROHM και HAAS σε φύλλα με κατοχυρωμένη ονομασία PLEXIGLASS. Αλλες ονομασίες του υλικού: PERSPEX ή LUCITE αλλά είναι το ίδιο υλικό (ακρυλικό γυαλί). Εκτός από φύλλα το πλεξιγκλάς παράγεται σε σωλήνες (διάφανους, σατινέ, έγχρωμους), ράβδους (στρόγγυλοι, τρίγωνοι, τετράγωνοι, εξάγωνοι, οκτάγωνοι) καθώς και προφίλ σε διάφορα σχήματα (γωνίες, πι). Υπάρχουν δύο τρόποι παραγωγής του πλεξιγκλάς, με χύτευση (CAST-XYTO) και με εξέλαση (EXTRUDENT). Κατά γενική παραδοχή το χυτό πλεξιγκλάς έχει καλύτερες ιδιότητες και παράγεται σε φύλλα πάχους ενός χιλιοστού μέχρι διακόσια (200) χιλιοστά.

 ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ & ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ TOY PLEXIGLASS

Ζυγίζει το μισό βάρος για ίδιο πάχος γυαλιού, ανθεκτικότερο σε κρούσεις κατά δεκαπέντε φορές και έχει καλύτερη διάυγεια. Το ακρυλικό φύλλο είναι πολύ πιο ευέλικτο υλικό από το γυαλί, έχει μεγαλύτερη διαστολή και συστολή, όπως και τα περισσότερα πλαστικά.

Εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Δεν κιτρινίζει για αρκετά χρόνια. Μεγάλη ελαστικότητα και έκθεση σε πολλές χημικές ενώσεις. Πολύ καλό μονώτικο υλικό. Οταν καίγεται δεν παράγονται διοξίνες και δεν περιέχει στη συνθεσή του την επιβλαβή ουσία βισφαινόλη Α. Σπάει υπο πίεση και χαράσεται εύκολα.

ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ TOY PLEXIGLASS

Χημικός τύπος (C5O2H8)n. Πυκνότητα: 1,2 γραμμάρια ανα κυβικό εκατοστό. Τήξη: στούς 160 βαθμούς Κελσίου. Ανάφλεξη: στους 460 βαθμούς Κελσίου. Βρασμός: στούς 200 βαθμούς Κελσίου (μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα, σε μονοξείδιο του άνθρακα και σε νερό).
ΚΩΔΙΚΟΣ: IUPAC (METHYL) 2 – METHYLPROPENOATE.

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ

Κόβεται με ειδικά λεπίδια χειρός, ηλεκτρικά εργαλεία: σέγα δισκοπρίονο και μηχανήματα CNC – ΡΟΥΤΕΡ και LASER. Λείανση = τρίψιμο με γυαλόχαρτο και ειδικό σαπούνι, φλόγα και με ειδικό μηχάνημα (διαμάντια). Η κόλληση γίνεται με κυανοακρυλική κόλλα ή με διαλύτες διχλωρομεθάνιο ή τριχλωρομεθάνιο που διαλύουν τις ακμές και ενώνουν τα δύο κομμάτια σαν ένα σώμα. Τρυπιέται με τρυπάνια. Οι μικρές γρατσουνιές διορθώνονται με τρίψιμο της επιφάνειας του υλικού κα ζέσταμα με ειδικό φλόγιστρο. Διαμορφώνεται σε διάφορα σχήματα θερμαινόμενο με αντιστάσεις ή σε φούρνο και VACUM.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 • Ελάχιστο βάρος, συνοχή, αντοχή κατά πολύ υψηλότερη του γυαλιού.
 • Αντοχή σε πολλά χημικά προϊόντα. Βελτιωμένη περιβαλλοντική συμπεριφορά σε σύγκριση με άλλους τύπους πλαστικών υλικών και με το γυαλί.
 • Πολύ καλή ικανότητα μορφοποίησης για επαγγελματική, βιομηχανική αλλά και ερασιτεχνική χρήση. Αντίσταση σε εξωτερική πίεση και κρούση.
 • Δέχεται σταθεροποιητές για αύξηση της αντοχής του.
 • Εξαιρετικές οπτικές ιδιότητες. Φωτοδιαπερατότητα 92%, πιο καθαρό από το γυαλί. Φιλτράρει το φως της υπεριώδους ακτινοβολίας και διασκορπίζει το φως ομαλά και ομοιόμορφα. Ιδανικό για πολλούς τύπους φωτιστικών σωμάτων.

ΧΡΗΣΕΙΣ – ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ: Παράθυρα, θύρες, ηχοπετάσματα,
  τηλεφωνικοί θάλαμοι, αίθρια, πέργκολες, βεράντες.
 • ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ: Επιγραφές, πινακίδες, στάντ εκθέσεων, διακόσμηση.
 • ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ: Περισκόπια υποβρυχίων, ανεμοθώρακες αεροπλάνων, πίνακες οργάνων, πόρτες ηλεκτρικών πινάκων,
  παράθυρα τροχόσπιτων, παρμπρίζ σκαφών.
 • ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Παράθυρα τραίνων, αυτοκινήτων, φώτα οχημάτων.
 • ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Λάμπες φθορισμού, πολυέλαιοι, φώτα δρόμων,
  οπτικές ίνες, LED.
 • ΙΑΤΡΙΚΕΣ: Θερμοκοιτίδες, ιατρικά και χειρουργικά εργαλεία και
  εξαρτήματα μηχανημάτων, ορθοπέδικη, προστασία απο ακτινοβολία.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ PLEXIGLASS

Πλύσιμο με ένα ήπιο σαπούνι ή απορρυπαντικό σε χλιαρό διάλυμα νε-
ρού. Χρησιμοποιείται καθάρο μαλακό πανί με αρκετή ποσότητα διαλύματος. Ξεπλένεται καλά και στεγνώστε με υγρό πανί ή δέρμα. Μη χρησιμοποιείται ΠΟΤΕ σύρματα ή σφουγγάρια, υγρά καθαρισμού γυαλιών, διαλυτικά, βενζίνη, οινόπνευμα ή ασετόν.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ